Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

Daniel Hernandez - Francisco PizzaroPrvními pěstiteli brambor byli pravděpodobně indiáni v oblasti Chile a Peru. Traduje se, že španělští dobyvatelé objevili brambory v roce 1536 při vojenské výpravě.Conquistadora Gonzala deQuesada, který pronikl do indiánské vesničky Sorokota V opuštěných indiánských chatrčích našli španělé fazole a  moučnaté chutné kořeny, které indiáni nazývali „papas.“

Již v polovině století se dostaly do Španělska a Anglie. Do Čech brambory přišly z Holandska a Německa, konkrétně z Braniborska v průběhu 30tileté války a odtud také získaly své jméno. Od roku 1700 zahájily brambory své vítězné tažení světem. Žádná kuchyně se bez nich neobejde pro jejich mnohostranné využití a poměrně snadnou přípravu, stejně jako i dávají možnost tvůrčí fantasii všech kuchařů.


Do značné míry jsou brambory vítané i ze zdravotního hlediska. Neobsahují žádné tuky ani bílkoviny a proto dokonale doplňují maso a mléčné výrobky. Jsou zdrojem vitamínu B a C, obsahují zásadotvorný draslík a neutralizující kyseliny, které přijímáme v masité stravě.

 Ze sociálního hlediska můžeme brambory také považovat za jídlo chudých, jídlo příliš obyčejné, ale na druhé straně je třeba si uvědomit, jak obrovský převrat ve výživě především evropského obyvatelstvu znamenaly a to zvláště v těžkých dobách válek. Například v 17. století zachránily brambory Evropu od hladomorů a nemocí z nedostatku vitamínů. Později se brambory staly jednou z hlavních potravin v řadě evropských kuchyní a dodnes jsou například tzv základní potravinou ruského národa v podobě картошка и капуста (vařené brambory a zelí). My si dnes můžeme vybrat z velikého množství receptů, takže brambory na našem stole mohou být denně a vždy chutné a zdravé. Až si budete kamarádi pochutnávat na vařených bramborách doma, nebo pečených v ohništi, uvědomte si, že je to indiánský pozdrav pro vás.

Podle nových poznatků medicíny -

Sazenice bramborBrambory jsou úžasným zdrojem minerálů

Brambory obsahují širokou paletu stopových prvků, jako např. draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom a další. Jsou tedy skvělým a levným zdrojem minerálů nezbytně nutných pro zdraví našich orgánů a jejich správnou funkčnost. Jsou důležité například pro srdce a cévní systém, hormonální procesy, metabolismus tekutin v těle, krvetvorbu, zdravé kosti, klouby, šlachy a svaly, plodnost a potenci, v neposlední řadě také kůži, vlasy, nehty, obranyschopnost těla a pevné nervy. Brambory jsou také zdravé pro růst a vývoj u dětí, všechny výše jmenované minerály, především pak vápník, hořčík a zinek jsou velmi prospěšné pro jejich růst, jak kostí a svalové tkáně, tak i mentální vývoj a silnou imunitu.

Frank.