Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

Vánoce - kapr - nadstandardní vybavení - porce štěstí a peněz do nového roku

 

Vánoce a kapr je nedělitelný prostředek pro a východní Evropu a tradiční pokrm pro Svatý večer. Dříve byl advent - z křesťanské tradice časem půstu. Než Štědrý večer ze speciálního půstu skončil – jediný pokrm na oslavu, který je dnes ještě na svátek možno jíst je : Vánoční - kapr.

Horní Falcko

Znak města Schwandorf

Schwandorf

znak města Sokolov

Sokolov

Nejenom v Horní Falcku, ale i po celém německém jihu, jakožto v Čechách, na Slovensku a Maďarsku se podává Vánoční – kapr krájený na kousky, obalovaný v tuku a pečený. Servíruje se pro chutné Vánoce - kapr s bramborem- nebo okurkovým salátem, pokapaný citronem, nebo se slanými bramborami a také se zeleninovou omáčkou.

Také v sousední české zemi v Chebu, hraje kapr na Štědrý večer v rámci „ devátou" roli. Deváté jsou Vánoce – jídlo je z devíti pokrmů nebo tak složeno. Vánoční kapr je složen z devíti částí a devátá část je symbolika přidružená k tomu, že v novém roce se s penězi už vyjít půjde a kdo by nechtěl už teď?

 

Jiné legendy :

Kdo má v peněžence šupiny z kapra na Vánoce nebo na Nový rok, ten má zaručeno štěstí a blahobyt pro budoucí rok. Další starý zvyk se vztahuje na podobu měsíčního kamene, který se údajně přes oči ryb dává. Kdo tento kamínek na Vánoce najde, má v novém roce opravdu hodně štěstí.

Zvláštní vhodné geografické a klimatologické podmínky pro rybníkáře obyvatele Horní Falce je v této oblasti důležitý kapr : při pomalému růstu ryby se tu zaručí libové a tuhé maso, které je nejen krajně prospěšné, ale i bohaté na hodnotné bílky a nenasycenou mastnou kyselinu. Proto je pro obyvatele Falce, Čech i dalších blízkých oblastí kapr, pravá přírodní plodina a z části nadčasová, regionální a vědomá výživa nejen na Vánoce.

 

Carp Country Middle Horní Falcko
okresní úřad Schwandorf
Přeložil a sestavil Frank Nykl.

 

 

 

 

Vánoční tabule.

 

České Vánoce.

Štědrý den (24 prosinec) je oslavovaný jako Štědrý den, což znamená "Velkorysý Day", kdy se dary dostanou až večer. 25 a 26 prosinec a jsou ve dnech pracovního klidu v České republice a na Slovensku , ale Vánoce), se nejčastěji spojují se 24 prosincem.

Podle tradice, dary jsou přinesené Ježíškem, to je "dětský Ježíš". Rybí polévka a pražený kapr chleba se zvláštním doma udělaným bramborovým salátem je tradiční mísa pro večeři. Dary jsou tajně umístěny pod vánočním stromkem ( borovice a jedle ), obvykle těsně předtím nebo během večeře. Děti musí čekat v blízkosti Vánočního zvonu (jedna z ozdob na vánočním stromku) – dárky přinesl Jezisek (malý Ježíš) jen prošel – prozatím proběhl. To se stane na konci jejich Vánoční večeře. Tam je také bohatá tradice tvrdých pečených vánočních sladkostí (Cukrovi).

Další české a slovenské Vánoční tradice zahrnují předpovědi pro budoucnost. Jablka jsou vždy oříznutá napříč: jestli se objeví v jádru perfektní hvězda, příští rok bude úspěšný, zdeformovaná hvězda míní špatný rok nebo nemoc, zatímco kříž může navrhovat smrt. Děvčata přehodí boty přes svá ramena a jestli prsty boty míří ke dveřím, dívka vstoupí do stavu manželského brzo. Další tradice vyžaduje lití olova nebo cínu po roztavení vylití do vody a hádání zprávy z jeho tvarů.

Češi jsou jedním z většiny irreligious (málo zbožných) národů na zemi a jako takoví nemají náboženské tradice široce dodrženy. Vánoční zvyk přijímá četné výstřední formy založené na rodinných tradicích. Vánoce nejsou přidružené s křesťanstvím v rozsahu, který je i jinde a jsou široce pozorovány nekřesťanskými skupinami jako jsou Vietnamci a židé .

Tradiční vánoční jídlo v České republice je smažený kapr s bramborovým salátem, které se jí při štědrovečerní večeři ve večerních hodinách dne 24. prosince. Mnoho domácností také vypracovalo velké množství speciálních vánoční cukroví k nabídnutí pro vánoční návštěvníky. Ty jsou připraveny již četné dny před svátky a trvá pak dlouhou dobu je zdobit, zbytek většinou končí na vánočním stromečku jako dekorace.

 

Slovensko

Vánoční večeře na Slovensku se slaví 24. prosince, večeře se účastní okolo 5-6 osob.Ttradiční večeře zahrnuje oplatky (tenké oplatky s medem a česnekem), kyselá zelná polévka (Kapustnica ) ze sušených hub a klobás (někdy se sušenými švestkami) , kapr nebo jiná ryba s bramborovým salátem, jablka, vánoční cukroví a opekance (buchtičky z kynutého těsta s mlékem a posypané mákem) .

 

Německo

V Německu jsou primární vánoční jídla jako je pečená husa a pečený kapr i když sele nebo kachna může být také doručena. Mezi typická vedlejší jídla patří pečené brambory a různé formy zeleniny, jako je zelná kapusta, růžičková kapusta a kapusta s červeným zelím . V některých regionech je vánoční večeře tradičně sloužena na Štědrý den, spíše než celý Štědrý den. V tomto případě je večeře na Štědrý den jednodušší záležitost, sestávající z klobásy (např. Weisswurst– bílý vuřt), nebo z bramborového salátu . Sladkosti a vánoční pečivo je téměř povinné a je to marcipán , ( Lebkuchen - perník) a několik druhů chleba i různé fruitcakes (ovocné koláče) a pak   christstollen (vánočka) a Dresdener (Drážďanská) štola.

 

Canada

V anglické Kanadě je vánoční večeře podobná Anglické. Tradiční vánoční večeře krůta s nádivkou, bramborová kaše, omáčky, brusinky, zelenina, jako je mrkev, tuřín a petržel a na dezert, pudink s rozinkami, dýňový koláč, vánoční pudink nebo biskupský chlebíček. vaječný likér a na bázi mléka punč, který je často podáván s alkoholem. Je také velmi populární po celé prázdniny. K další vánoční hostině patří máslové dorty a sušenky , které jsou tradičně pečené před prázdninami a sloužil k návštěvě u přátel, na různých vánočních a novoročních veselicích, jakož i na Štědrý den.

 

Ve francouzské Kanadě, může být tradice jako u Francie. (Viz Reveillon ) Jiné etnické komunity mohou nadále používat tradice starého světa stejně.

 

Francie

Vánoce ve Francii (Noël na francouzském kalendáři ) se slaví především náboženským způsobem, ačkoli světské způsoby, jak slaví u příležitosti také existují, například vánoční ozdoby a koledy. Děti nevěší vánoční punčochy, ale dávají své boty ke krbu nebo pod stromeček, takže Père Noël (Otec Vánoc nebo Santa Claus), jimmůže dát dary (praxe také mezi francouzsky mluvící části Švýcarska ). Některé rodiny se také zúčastní půlnoční mše a zdobí své domovy jako betlémy, které líčí narození Ježíše. Další Santons (malí svatí) mohou být přidáni k betlémům.

Ve Francii a dalších frankofonních oblastech (viz francouzské Kanada), je dlouhá rodinná večeře, tzv. Reveillon se, která se koná na Štědrý den. Název této večeře je založen na slovní Réveil (což znamená "probuzení") , protože zahrnuje účast zůstat vzhůru až do půlnoci i mimo ni. Reveillon je obecně výjimečnou a je luxusní povahy. Předkrmy mohou zahrnovat humry, ústřice, šneky nebo foie gras (kachní játra) , atd. Jedinečný tradiční pokrm je krůta s kaštany . Réveillons v Quebeku a bude často zahrnovat nějakou variantu tourtière (masového koláče) . Dezert se může skládat z Buche de Noël (Vánoční roláda s čokoládou). V Provence , je tradice z 13 dezertů co následují téměř bez výjimky za sebou, včetně: pompe à l'Huile (ochucený chléb), cukroví atd. Kvalita vína která je obvykle spotřebovaná při těchto večeřích je často šampaňské nebo podobná šumivá vína na závěr . Vánoční koledy mohou být také zpívané.

 

Spojené státy

Většina vánoční zvyků ve Spojených státech byly přijaty od těch, které byly ve Spojeném království. Proto jsou základy britské tabule také ve Spojených státech amerických: pečený krocan (nebo jiná drůbež), hovězí maso, šunka, maso nebo vepřové maso s nádivkou (nebo "oblékáním"), pečená kořenová zelenina, růžičková kapusta a bramborová kaše jsou společné. Mezi společné deserty patří dýňový koláč, vánoční pudink nebo maličkosti, marcipán, pfeffernusse (pepřový ořech), cukroví, ovocný koláč, jablkový závin , koláč Gooseberry, mrkvový dort a biskupský chlebíček. Na jihu je kokosový dort, ořechový koláč a sladké brambory jako koláč, které jsou také společné.

Hlavně se domácí jídlo pohybuje podle vkusu hostitele, ale může být šunka, rostbíf, nebo husa, zejména proto, že krocan je základ na večeři pro jiný americký svátek Den díkůvzdání v listopadu, asi o jeden měsíc dříve. Regionální jídla nabízejí neuvěřitelnou rozmanitost. Stát Virginiaústřice, šunkový koláč a nadýchané sušenky, podobné jako velmi anglické ze 17. století zakladatelů. Horní Midwest (Středozápad) používá nádobí z převážně skandinávského prostředí jako lutefisk (sušená treska) a kašovitý tuřín nebo jen tuřín. V některých venkovských oblastech, se podává maso, jako je los, vačice nebo křepelka a může být ozdobou stolu, často s připravenými recepty, které jsou velmi staré: je to pravděpodobné, že podobné potraviny zdobily stoly prvních amerických osadníků na jejich prvních Vánoce.

Vánoční večeře ve Spojeném království je obvykle jedeno v odpoledních hodinách 25. prosince.

Večeře se obvykle skládá z pečeného krocana (ačkoli ostatní drůbež, jako husa, kuře, kachna, kapoun nebo bažant jsou alternativy), někdy s hovězí pečení nebo šunkou , nebo v menší míře, vepřové . Podáváme s nádivkou, omáčkou a někdy z mletého masa; prasata opékaná; s brusinkovou omáčkou nebo želé červený rybíz; chléb s omáčkou; pečené brambory (někdy též vařené nebo šťouchané), zelenina (obvykle vařená nebo dušená), zejména růžičková kapusta, pastiňák a mrkev , s dezertem z vánočního pudinku (nebo švestkový pudink ), někdy biskupský chlebíček nebo drobnost jako je s brandy s máslem a / nebo se smetanou.

 

Vánoční pudink

V Anglii se vývoj hlavního chodu krocana nekonal roky, nebo dokonce staletí. Zpočátku, v středověké Anglii byl hlavní chod páv , nebo kanec , kanec obvykle jako doplněk. Krocan se objevil na stolech vánoční v Anglie v 16. století a traduje se populární příběh o o králi Henry VIII, což byl první anglický monarcha a ten musel mít krocana na Vánoce. Tradice krůty na Vánoce se rychle rozšířila po celé Anglii v 17. století století a to se také stalo, před tím se obyčejně podávala husa, která zůstala jako převládající pečeně až do viktoriánské éry . (To bylo docela běžné, že dělnické rodiny ušetřili až do roka na husu před tímto svátkem). Slavná vánoční scéna štědrovečerní večeře se objeví u Dickense " A Christmas Carol (1843), kde Scrooge posílá Bob Cratchitt velkého krocana. Pudink k britské vánoční večeři může být často i když je to vánoční pudink , který se datuje od středověké Anglie. Maličkosti jako je biskupský chlebíček a vánočka jsou také populární.

 

Austrálie

V Austrálii, stejně jako všechny jižní polokouli , Vánoce dochází během vrcholu letní sezóny. Štědrý den a druhý svátek vánoční (prosinec 25 - 26) jsou uznány jako státní svátky v Austrálii , a pracovníci jsou proto nárok na den volna zaplaceni.

Australští tradice a dekorace jsou velmi podobné těm, které ve Spojeném království a Severní Americe, a podobné zimní ikonografie je samozřejmostí. To znamená, že červenou kožešinou potažený Santa Claus na saních na koni, koledy, jako rolničky , a různé zasněžené vánoční scény na vánočních přání a dekorací objevují v polovině léta. Jak novinek, některé australské skladatelé a autoři občas líčen Santa v "australské" stylu oblečení to včetně Akubra klobouku, s warm-počasí oblečení a řemeny , a na koni v ute taženém klokanů , (např. šest bílých boomu od Rolf Harris ) ale tyto obrazy nebyly nahrazeny tradiční ikonografie.

Tradiční vánoční strom je pro vánoční dekoraci a řetězce světel a imaginace jsou standardní.

Tyto prázdniny umožňují mnoho cestovat velmi významné vzdálenosti na návštěvu příbuzných.

Tradice zasílání vánočních přání je široce praktikována v Austrálii. Cena Vánoční poštovní známky je nižší než u standardního dopisu, odesílatelé jsou povinni označit obálku "kartu jen" při použití levnějších známek.

Na Štědrý den, jsou pohádky pro děti, Santa Claus navštěvuje domy přináší dárky pro děti pod stromeček, v punčochách nebo v sáčkách, které obvykle visí u krbu. V posledních desetiletích mnoho nové byty a domy byly postaveny bez tradičních spalovacích krbů, ale s nějakou inovací tradice přetrvává. Občerstvení a nápoje (včetně alkoholu) může být ponechána pro Santu a jeho spotřebu během své návštěvy. Dary jsou otevřeny ráno na Štědrý den.

25. prosince, rozšířené rodiny se tradičně setkají u oběda na Štědrý den, kde je oběd podobně jako tradiční vánoční jídlo v Anglii a Americe. To zahrnuje šunky, pečeného krocana , pečené kuře, saláty a pečenou zeleninu, vše doprovázené Champagne, následuje ovoce biskupský chlebíček a maličkosti, jako je švestkový pudink s brandy máslem . Vánoční sušenky jsou znakem jídla. Candy hole jsou oblíbené cukrovinky v Austrálii v období Vánoc. Ještě nedávno se v případě potřeby někdy za horkého počasí ve dne, podávají lehčí jídla včetně ryb a mořských plodů, spolu s grilovanými obědy. Nicméně, typické pečeně jsou stále populární.

 

Regionální tradice v Austrálii.

 

Populární tradice se slaví v Adelaide, kde je Adelaide vánoční průvod . Tato přehlídka je největší svého druhu na světě, přitahuje davy více než 400.000 lidí. Byla zahájena v roce 1933 a průvod se koná počátkem listopadu každý rok, obvykle v sobotu ráno. Je označován za start vánoční sezóny. Skládá se průvodu vodáků, kapel, klaunů, tanečních skupin a pěší umělců. Vše vyvrcholí příchodem Santa Clause. Na konečné průvodu Santa pokračuje u Magic jeskyně u obchodního domu David Jones, kde ho mohou navštěvovat děti. Průvody menšího rozsahu, se konají také v regionálních centrech.

vanocni kouleJižní Austrálie nemá svátek ani vánoční dovolenou. Spíše je to všední den kde následující Štědrý den je svátek. Štědrý den, od 19:00 do půlnoci je státní svátek.

 

Obří vánoční žárovka jako socha v Melbourne , Austrálie

Koledy při svíčkách je tradice, která začala v Melbourne v roce 1938 a od té doby se rozšířila po Austrálii a po celém světě. Na akci se lidé shromažďují na Štědrý den, obvykle venku, zpívají koledy při svíčkách v rozsáhlé akci koncertní stylu. Vize australské koledy při svíčkách, která se koná v Music Sidney Myer Bowl v Melbourne na Štědrý den, je vysílána celostátně a to se pak stalo tradicí pro mnoho Australanů když sledovali výkon. koledy v doméně. To vše se koná v Sydney v sobotu před Vánocemi .

Speciální akce pro mezinárodní turisty daleko od svých rodin se konají na Bondi Beach v Sydney. Ty mohou zahrnovat krůtí barbecue a takové vtipné kaskadérské kousky jako je fale šný Santa oblečený v obleku Santy při surfování, kde se objeví do davu.

 

Z Amerických historických magazínů přeložil a doplnil Frank Nykl.